5.8.04

Elu salvestamine.

Jah, neid va blogisid tekib juurde nagu seeni peale vihma. Nagu see minu oma siin. Aga nagu enamik seeni jääb korjamata, nii jääb ka suurem osa veebipäevikuid lugemata. Pole mõtet endale illusioone luua.
Aga lihtsalt blogipidamine on juba praegu väga primitiivne ja ajast ning arust tegevus. Trendwatching.com esitleb uut moodi: elu salvestamist. Või nimeta seda, kuidas tahad. Põhimõte on selles, et kõik tuleb üles märkida, säilitada ja teistele vaatamiseks üles riputada. Nokia näiteks salvestab nüüd su elu kronoloogiliselt koos piltide ja juttudega. Google'i Gmail oma tohutu mäluhulgaga võimaldab sul säilitada kogu oma elu ühes kohas. Midagi minema viskamata. Ja nii edasi. Trendiuurijad on teisigi sarnaste teenuste pakkujaid leidnud.
Minu ennustus: kogud jah oma elu kokku ja säilitad ja võib-olla leidub 50 aasta pärast isegi masin, mis seda siis juba ülimalt algelist informatsiooni edasi anda suudab. Aga kas meie lapselapsi see tõesti nii hirmsasti huvitab? Kas nad tõesti tahavad teada iga päeva, iga liigutust, iga tunnet ja mõtet, mis meile nii pagana oluline tundub? Ei tea. Vahest piisaks mõnest ähmasest fotost või videolõigust ja paarist kulunud päevikukaustast? On ehk põnevam, kui nad meist kõike ei tea. Ei pea iga haigutust jälgima ka meie kaasaegsed, sõbrad, tuttavad. Parem ju, kui midagi jääb saladuseks.
Jah, aga mis siis minu kirjutamiste mõte siin on? Räägime parem heinakuhjast nööpnõela otsimisest.

1 Comments:

Blogger Jutik said...

Aga loomulikult huvitab see neid - kui nad muidugi ajaloo huvilised on. Mina tean omast käest, kui põnev on vaadata oma esivanemate pilte ja lugeda 120 a taguseid vallakohtu protokolle (mis on muuseas eesti keeles!) - kuidas neil seal ikka elada oli... Ja nii kahju on kogu aeg, et rohkem infot pole. Ja ei tule ka. Tõenäoliselt. Vaevalt, et mu vanavanavanaisa kohta miskeid idetnifitseeritavaid materjale enam kuskilt välja võiks tulla.

Ühesõnaga mina arvan - loomulikult tuleb võimalikult palju asju tulevastele põlvkondadele säilitada! :)

5/8/04 14:52  

Postita kommentaar

<< Home