3.5.05

Idealism elab veel.

Kinos on jooksmas praegu Sydney Pollacki toredalt vanamoeline poliitiline põnevik The Interpreter ehk maakeeli Tõlk. Ma üldse ei imesta, et sõsarlehtede The Observeri (vt link ülal) ja The Guardianikriitikud seda linateost nii erinevalt hindavad. Tegemist on tõesti filmiga, mis kuuluks rohkem 70-te ja 80-te õhustikku. Paljude küünikute jaoks on see muidugi ütlemata raskesti seeditav tõsiasi.
Tegu on meil ühe Aafrika lõunaosas oleva riigi intriigidega. Endisest vabadusvõitlejast president on tänaseks mõrvar ja türann, kes ei löö risti ette, vaid notib oma poliitilisi vastaseid õige jõhralt. Raske pole leida siin paralleele Zimbabwe diktaatori Robert Mugabega.
Too (filmis muidugi väljamõeldud) riigikese president plaanib ÜRO ees esinedes oma halba imidzhit parandada, muidugi kõiki teisitimõtlejaid terroristideks tembeldades. Loo keskmes pole aga sugugi president, vaid hoopis salapärane valgenahaline ÜRO tõlk, kes pärineb sealtsamast väljamõeldud Aafrika riigist. Pikapeale selgub, et Nicole Kidmani mängitud tõlgi perekond ja sõbrad on kõik ühel või teisel viisil türanni kukutamisega seotud ja kust temagi siis pääseb. Kuulnud plaanist diktaator ÜRO-s tappa, astub ta kontakti USA salateenistuse agendiga (Sean Penn) ja noh, edasine on juba etteaimatavam. Tõlgi valge nahavärv toob minu jaoks juba teise paralleeli Zimbabwega, kus seal varem valitsenud valget elanikkonda tänapäeval päris jõhkralt surutakse...
Film ise on tempokas, üdini täis head tahet, usku diplomaatiasse ja sellesse, et lõpuks õiglus ja headus võidavad. Pisut naivistlik ehk, kuid kindlasti kaaluvad lapsemeelsuse üles Pollacki vankumatu usk ÜRO-sse ja muidugi peapaari Kidman-Penn tugev mäng. Kidman on nagu ikka, väliselt kergesti haavatava moega, aga tegelikult uskumatult meelekindel tegelane, Penn oskab aga neid pisut õnnetuid, aga samas vapraid tegelasi palju paremini kehastada kui mõni nimekam Hollywoodi staar.
Häbiväärselt vähe idealismi on tänapäeva meelelahutusmaailmast leida ja sellepärast mulle "Tõlk" oma tonaalsuselt väga sobibki.