11.10.05

French ja Koulu

Ega ma Eesti kirjaniku raamatut tihti kätte ei võta tõesti. Indrek Hargla "French ja koulu" tuli siiski osta ja võimalikult ruttu läbi lugeda. Tegingi seda enda jaoks tavatult kiiresti. Niivõrd intrigeeriv oli tundunud Päevalehe Arkaadiast (vist) loetud arvustus.
"French ja Koulu" ongi üks metsikult vahva seiklusraamat. Positiivne ja elujaatav. Lootusrikas ja inimesse uskuv. Kui tavatu eks ole.
Tegevus toimub ühes omapärases riigis nimega Eesti...oih, vabandust - Maavald muidugi. Dirizhaablid lendavad, mobiilid tossutavad, püha toidune kartul, must leib ja kama on au sees. Saunast ja rammumimest rääkimata. Libahunte ja nõidu leidub ka, kui neid vaja peaks minema. Raamatu peategelane on rahvalaulikust salaagendi ja ränduri vapper burgundlasest ori. No mis hing ikka enam saab ihaldada? Ah jaa, unustasin - selles raamatus jõuab isegi Lümpja kodumaa pinnale. Uskumatu, aga tõsi.
Aga mis ma ikka ümberjutustust teen. Minu jaoks oli see igatahes üks kaasakiskuv ja lõbus lugu, mida kindlasti veel mitu head korda üle loen. Ja tõesti soojalt igaühele soovitada julgen, kes fantaasiakirjandusest lugu peab.
Maavald on ikka üks mõnusalt omapärane ja kodune paik. Unikaalne, uhke ja vaba. Üllatus, üllatus sõbrad - täpselt samasugune on ka meie kallis Eesti! Kui me vaid pisut pingutame ja mõnikord oma nabast kaugemale vaatame.