1.12.04

Cool

Eile nunnus Nukuteatris PÖFF-iga algust sai tehtud. Theo Van Goghi "Cool". Theo Van Gogh on see Hollandi filmimees, kes hiljuti moslemiäärmuslaste poolt tapeti. Juhtum, mis kindlasti lisas eile õhtul saali nii mõnegi põnevil kiibitseja, kuigi iseenesest pole sellel kurblool nähtud filmiga mingit pistmist.
"Cool" rääkis grupist Maroko päritolu väänkaeltest, kes hallis ja vihmases Hollandis oma elule mõtet leida püüavad. Räpivad ja varastavad ja armastavad ja kõik. Läbikukkunud pangaröövikatse viib nad ühte huvitavasse noorte kasvatusasutusse. Seal üritatakse nende agressiivsust raamidesse suruda ja poistest normaalseid inimesi teha. Või midagi taolist. Väga täpselt läbimõeldud meetoditaga. Võtmesõnaks konfrontatsioon.
Film oli ausalt selline korralik noortekas, kergesti jälgitav stoori ja etteaimatav lõpplahendus, mis noortefilmi kohta küll pisut liiga vägivaldne äkki.
Igatahes see kasvatusasutus tundus huvitav. Kindlasti Hollandis midagi taolist ka päriselt eksisteerib - noori pätte ei saadeta kusagile kurjade onude hoole alla ja hiljem vanglasse mädanema, nagu meil. Ikka tõsiselt üritatakse inimest kasvatada.

Jälle ei ole ma teabmisajastsaadik kirjutanud siia. Iga kord luban endale, et homme jälle. Ah nojah...homme jälle! ;)