6.12.04

Berliin, Alexanderplatz

Tervist siis taas, hall Tallinn. Sa ei jää milleski Saksamaa hiiglaslikule pealinnale alla.
Jah, tean seda täpipealt, sest üleeile õhtul saabusin sealt tagasi. Väsitav nädalalõpureis Easyjetiga - see odavlend pole midagi hullem tavalisest. Minu meelest vähemalt mitte. Stjuuardid isegi teevad lennukis klounaadi - no millal sa Eesti Õhu puhul midagi sellist näed? Lõbu kogu vähese raha eest.
Berliin jättis mulle pisut vastuolulise mulje. Olen varemgi lugenud, et tegemist on üksnes ühe suure ehitusplatsiga. Tõepoolest! Tundub, et eesmärgiks on võetud teha see linn täiesti uueks. Kusjuures üldse mitte halb mõte, ma arvan. Seda protsessi turistina jälgida pole kahjuks just kõige meeldivam.
Ida ja Lääne vahel Berliinis enam suurt erinevust ei näe. Küllap on 15 aastat olnud piisavalt pikk aeg. Kuuma ja külma sõda meenutavat on Berliinis omajagu... võib-olla isegi liigagi palju. Aga mis sa teed - on ju tegemist nii veidra saatusega metropoliga. Ajalooline boheemlaselu keskus Alexanderplatz on sellest hea näide. Enne Hitlerit kultuurielu keskus, täna... Näotu, tundetu jaamaplats keset linna - tuntud eelkõige sellepoolest, et seal kõrval kõrgub Ida-Saksa suursaavutus Berliini Teletorn. Mille kõrvalt omakorda leiab endiselt kommunist Hans Liebknechti auks nimetatud tänava. Ka Rosa Luxembourg ja Marx ning Engels ei ole tänavanimedena Berliinis sugugi out.
Hmm jään pisut kimpu sellega, et peaksin vist teile seletama, mida ma seal Berliinis vägevat nägin siis. Igasugu asju ju. Seda, kuidas Unter den Lindeni pärnadealleel suure kopaga vana puud maha tõmmatakse (jah, see pole ainult Tallinna mure), kuidas Brandenburgi väravate juures Norra jõuluvana postkast kirju ootab, kuidas vana Berliini müür ise Spree jõe ääres vaikselt laguneb (umbes pooleteise kilomeetri jagu hoitakse teda väljanäitusena seal endiselt alles). Mõnda muud kah.
Ilusaid losse ja kirikuid eriti ei näinud. Nuuks. Võib-olla on põhjus selles kuratlikult jubedas aastaajas, kes teab. Charlottenburg on küll jah meeletult suur, umbes nagu 10 Eestimaa mõisa ja uhke torn otsas. Aga muidu...
Moodne Berliin on huvitavam. Eriti see, mis Potsdamer Platzi kanti juba kerkinud ja kerkimas. Midagi uue City laadset vist.
Aga jah - liiga palju tunde kulub sellisel aastaajal allmaaraudteerongides ja - jaamades. Mugavalt palju on seal ju neid liine ja jõudmine ühest linnaotsast teise pole probleem. Isegi mitte öösel. Nagu meile selgus, kui kella ühe paiku laupäeva hommikul lõpuks õnnelikult oma kahetärnisesse monstrumhotelli jõudsime. Hotelli, mille kõrval asub suurte korstnatega mammuttehas. Keset linna! Vapustav.
Saksamaal meeldib mulle käia ka sellepärast, et alles seal saan aru, et minu 11 aastast saksa keele eriklassis ka mingi kasu tõuseb. Et ma sellest keelest ikka veel natuke midagi mõikan kui ka ise kasutada ei julge.
Oeh tuleb liiga palju plära juba. Ühesõnaga: huvitav linn, aga ilus ta ei ole. Veel. Muuseas: Saksa uus pop-muusika on päris kütkestav. Täna kuulan siin just uute bändide hittlugudest koostatud kogumikku. Soovitan kindlasti kõrva taha panna sellised loomingulised kollektiivid nagu Wir sind Helden, Mia., Axel Herre. Saksa tänapäevamusa tundub põnev olevat.
Ich habe nichts erreicht ausser dir. Nii ongi.