18.3.05

Juventus.

Pärast uudist, et Liverpool peab Meistrite Liiga veerandfinaalis Torino Juventusega vastamisi minema hakkasin mõtlema, mida õieti mäletan sellest hirmsast kolmapäevaõhtust peaaegu 20 aastat tagasi...
29. mail 1985 kohtusid Liverpool ja Juventus Euroopa Meistrite Karika finaalis Heyseli staadionil Brüsselis. Karikakaitsja Liverpool oli oma võimete tipul, samal ajal kui Juventuse näol oli tegemist Itaalia jalgpalliklubidest ilmselgelt parimaga. Võib üsna kindlalt väita, et sel õhtul pidid kokku saama hetke kaks parimat jalgpalliklubi Euroopas.
Aga juba enne mängu algust varises kõik. Staadionile saabunud Liverpooli poolehoidjad läksid Itaalia klubi toetajatele kallale - tekkinud rüsinas langes kokku üks staadionimüür ja 39 inimest, peamiselt itaallased, said surma. Mäletan, et vist juba sama õhtu Soome TV uudistes oli lühidalt juttu löömast staadionil, aga alles mänguülekande algul selgus terve hirmus tõde. Vavevalt suutis üks poisike siin Eestimaal mõista, miks mu lemmikklubi "fännid" niimoodi käitusid. Vägivald oli osa Euroopa jalgpallikultuuri 80-tel ja Liverpooli punasärkides poolehoidjad olid ühe selle kultuuri innukamad viljelejad.
Mäng peeti samal õhtul siiski, kuid polnud kummastki meeskonnast suurt asja. Mäletan, et Liverpool kaotas õige õnnetult tänu vastasele antud penaltile. Mulle jäi justkui mulje, et Liverpool ei lastud sel õhtul võita. Aga eks ma olin erapoolik.
Meeldiv õhtu see igatahes polnud. Kool oli selleks aastaks läbi, suur suvi ees, aga hooaja viimane suur jalgpallilahing jättis nõnda halva mälestuse. Ega ma seda 11-aastasena liiga kaua põdenud. Kes oleks võinud siis arvata, et järgmise kahekümne aasta jooksul ei jõua Liverpool enam kunagi selle uhke Euroopa karikasarja finaali. Mitte üksnes seda - karistuseks võetakse meilt üldse Euroopa sarjades mängimise luba. Aastateks. Kui tagasi saame, pole seda võidukat Liverpooli enam...
Ja nüüd aastal 2005 seisab me teel jälle seesama Juventus.