14.11.05

Kuningas jalgpall

Tallinna Kunstihoones võib praegu näha mitmesuguseid jalgpalli puudutavaid lugusid. Tavatult pikk, pea kuu aega kestev ürituste seeria - näitus, filmid, teatrietendused ja igasugust muud pudi-padi.
Mina igavesti ja alati jalgpallilummuses olev inimene peaksin ju tõelises ekstaasis olema: ometi midagi mulle. Kunstihoone näitus ongi silmale päris kena - rohelist kunstmuru imiteeriv matt, millel lust palli lüüa ja vutiväravad ning palju toredaid jalgpaliteemalisi fotosid tervest maailmast. Mitu vägagi huvitavat seas. Tagumises ruumis on lisaks püsti pandud jalgpallipubi imitatsioon.
Ja filme näidatakse ka. Näitusesaalis, kümnekonna ebamugava istme ja kehvavõitu helikvaliteediga. Või kvaliteedil poleks ehk vigagi, aga uksi pole ja ruumid kajavad. Pole see miski normaalne filmivaatamise koht, kui aus olla. Aga häda pärast peab käima.
Pühapäeva pärastlõunal oli mängufilmi "Üks päev Euroopas" vaatamas neli kuni seitse inimest. Häbematult vähe. Jah, ja osa kõndis poole pealt minema. Sakslaste linateos oli ometi kõva Euroopa keskmine tase. Meistrite Liiga finaalmängu päev neljas Euroopa linnas. Moskvas, Istanbulis, Santiago de Compostelas, Berliinis. Ühelgi peategelasel pole otsest seost jalgpalliga, aga sellisel päeval ei pääse nad temaga kohtumisest. Küll tuleb aga kõigil selles filmis otseselt tegemist teha politseiga. Ja politsei on kasutu, bürokraatlik ja naeruväärne nii idas, lõunas, läänes kui põhjas. Abi sealt ei saa, tillist tõmmata annab aga neid tegelasi soovi korral ikka.
Aga jah, see Kunstihoone ikka... Miks tundub ta alati nii kõle ja isikupäratu? Ma olen seal aastate jooksul päris palju südamest põnevat näinud, aga ikkagi vajab parajat enese kokkuvõtmist, et sinna hoonesse sisse astuda. Akadeemilised ja kalgid külmad ruumid. Loodan, et KUMU tundub hubasem. Pisutki.
Aga jalgpall on loomulikult väärt sellist põhjalikku käsitlust. Sest jalgpall on üks väheseid asju siin maailmas, mis on tõesti üleilmne. Ühendab absoluutselt kõiki rahvusi - olgu nad kõiges muus kui erinevad tahes. Ja see on küll asi, mis väärib hoidmist ja austust. Nii et kes pole veel Kunstihoonesse põiganud - sel nädalal pole veel hilja. Langetagem pea kuninga ees.