3.4.06

Apokalüptiline öökuninganna

Täna õhtul mängis Von Krahli teater viimast korda "Võluflööti". Mina seadsin oma sammud higisesse väiketeatrisse Rataskaevu tänaval laupäeval. Või mis väike see Von Krahl ikka enam. Ruumid on pisikesed küll, aga reklaami on aastatega tehtud mehemoodi ja massid selle toreda kohakese vist pöördumatult avastanud. Etendused müüakse lõhki ja inimesi tungleb kitsastes koridorides rohkemgi kui vaja.
"Võluflööt" oli väike, aga ambitsioonikas ettevõtmine. Hirmus ambitsioonikas isegi. Mozardist ja tema vabamüürlikest allegooriatest on etenduse mõistmiseks ilmselgelt vähe. Kavalehel soovitatakse hulgaliselt veebiaadresse ja dokumentaalfilme, etenduse iga väike detail on läbimõeldud ja pandud kandma laiemat sõnumit. See laiem sõnum on progressiusu väärus ja materiaalse maailma vältimatu lõpp. Tõenäoliselt verises sõjas kogu inimrassi hävinemisega.
Nii keeruline filosoofiline kontekst muidugi omamoodi huvitav, aga ei saa jätta tõdemata, et teatrielamuse saamise teeb see ikka kuratlikult keeruliseks. Eeltöö tegemata, on raske iga kujundit märgata ning vääriliselt hinnata. Ja hiljem kõik sügavmõttelised lahendused läbi mõelda - see ei aita jälle etenduse ajal suuremat.
Nautida oli samas nii mõndagi. Von Krahli näitlejad laulsid ja tantsisid, nagu vaid nemad oskavad. Ikka täiesti omamoodi. Tavalisele seltskonnale lisandunud Riina Maidre ja Maarja Jakobson sulandusid minu meelest sekka kenasti.
Kandvad rollid olid seekord Taavi Eelmaa ja Erki Lauri kanda. Kui Taavi sai hiljuti näitlejapreemia ja seda õigustatult, siis Erki suurepärane mäng etendusest etendusse vajaks minu arvates samuti esiletõstmist. Et siinkohal ma seda teengi. Vaikselt on just Erki Laur tõusnud minu silmis Von Krahli kaubamärgiks. Ehk Juhan Ulfsakist möödagi. Samuti väga meeldiv tõdeda, et Tiina Tauraite on tagasi. Tiinast olen viimased aastad teravalt puudust tundnud. Mari Abel ei olnud ikkagi päris see.
Loo ümberjutustus jäägu seekord ära. Mozarti muusika ja akopalüptilised tekstid sobisid omavahel kenasti ja moodustasid piisavalt musta terviku. Kas kogu keeruline sõnum igaüheni jõudis? Raske öelda. Ükski Von Krahli külastus külmaks igatahes ei jäta.

1 Comments:

Blogger Jutik said...

Olgem ka ausad - ümber jutustada seda tükki on suht raske, kui mitte võimatu :)

4/4/06 22:48  

Postita kommentaar

<< Home