24.3.05

Curlinguvaimustus.

Üpris hiljuti võis telerist näha, et ühes Tallinna jäähallis hakatakse curlingut ehk eesti keeles jääkeeglit mängima. Tegelikult on see üks võimatult kaasakiskuv ja huvitav mäng, nagu mulle täna taaskord selgeks sai.
Aga kõigepealt lühiõpetus. Curlingus kohtuvad kaks neljaliikmelist mees- või naiskonda. Mängitakse jäärajal tohutult raskete kividega, mille üks võistkonna liige liikuma lükkab ja kaks muud tegelast siis püüavad harjadega nühkides kivi kiirust vähendada. Kui see parajasti vajalik peaks olema. Eesmärk on saata oma kivi teatud ümmarguse ala keskpunktile võimalikult lähedale. Lähemale kui vastasvõistkonna parim kivi.
Mängitakse kümme vooru. Igas voorus on igal võistkonna liikmel kaks võimalust kivi lükata. Nii et kokku ühe vooru peale kaks korda kaheksa lüket. Võisteldakse alati ühes ja samas järjekorras, võistkonnad kordamööda. Kõige tähtsam mängija, võistkonna kapten, teeb kaks viimast lüket.
Curling on taktikaliselt väga huvitav mäng. Et sinu kivi oleks 16 lükke järel ringi keskpunktile kõige lähemal, on vaja vastane üle kavaldada. Juba ringis olevat kivi kaitstes näiteks või siis vastase kivisid enda parimatest eemale hoida püüdes.
Täna nägin suurepärast curlingumatši selle ala MM-turniirilt Šotimaal. Olgu öeldud, et just Šotimaa on curlingu kodumaa ja sealt pärit naiskond tuli viimati Salt Lake City olümpial ka kuldmedalile. Meeste seas võidutses olümpial Norra.
Aga seekord oli tegemist naiste kohtumisega Norra ja Kanada vahel. Norra naiskond oli enne viimast 10. vooru juhtimas 10:7 ja näis, et võitu nende käest võtta on pea võimatu. Viimases voorus tulnuks Kanadal jätta kolm kivi keskpunktile lähemale kui Norra parim kivi ja saavutada niimoodi viik. See pole päris võimatu, aga ääretult raske küll. Ometi Kanada kapten Jennifer Jones (väga kena daam muuseas), tuli ülesandega toime. Norra viimane lüke libises kahest Kanada ringis olevast kivist mööda ja Jonesil oli kerge töö kolmas kivi ringi keskele saata.
Seis 10:10 ja otsustav lisavoor. Vastavalt curlingu reeglitele oli viimase kivi lükkamise õigus nüüd Norral (eelmise vooru oli vastane võitnud). Peen taktikamäng tipnes taas kahe viimase kiviga. Kanada kapten Jones pidas kaua aru. Kanada kivi oli ringi keskpunktile kõige lähemal, kuid kaitseta. Nii seda jätta ei saanud, sest Norra oleks viimase lükkega selle sealt kergelt eemaldanud. Lõpuks saatis Jones teele aeglase kivi, mis suure harjadega pühkimise järel jäi seisma ringist väljaspoole, aga otse Kanada ringis oleva kivi ette, seda kavalalt blokeerides.
Ja Norra kapten ei suutnudki vastata. Tema kivi libises mõlemast Kanada kivist mööda, andes Jennifer Jonesi naiskonnale punkti ja võidu 11:10.
Põnev värk.