29.11.05

Suvalisi noppeid kaugemalt

Jäin eile endalegi üllatuseks ETV Välisilma vaatama. Õigesti tegin, sest esinema oli kutsutud üks minu ülikooliaegseid lemmiklektoreid, professor Mart Raukas. Tänagi meenutan suure kurbusega tema ammuseid religioonifilosoofia loenguid. Kurbusega seepärast, et oleksin tahtnud neid palju rohkem kuulata, kui toona võimalik oli. Raukas oli vana Peda üks uhkemaid õppejõude, Inglismaal koolitatud, tark ja põnev. Tema eriala aga palju müstilisem ja külgetõmbavam kui kõik muu, mida Narva maanteel üheksakümnendate keskel kuulata võis.
Eile pidi seesama Raukas vastama ETV saatejuhi Astrid Kanneli küsimustele, mis puudutasid religiooni ja poliitika seotust maailma erinevates nurkades. Tulemus oli kahetsusväärne, kuigi muidugi ettearvatav. Suhtlesid ju omavahel kaks täiesti erinevast maailmast pärit inimest. Kannel püüdis Raukase juttu sobitada tavaliste välispoliitiliste dogmadega. Selles ebaõnnestunud, püüdis vist isegi pisut provotseerida - aga kasutu oli see kõik. Saatejuhi võimetus intervjueeritava juttu sügavamalt mõista pasitis juba kaugelt. Tulemuseks üpris koomiline teineteisest möödarääkimine.

Tänane Guardian aga refereerib ühte hoopis huvitavat artiklit, mille on kirjutanud üks teine mainekas professor, Martin Van Crevald Jeruusalemma ülikoolist. Too artikkel ise leidub siin. Auväärt professor, hinnatud ja austatud ka USA-s, ütleb Iraagi sõja kohta kaunis karmilt: see on kõige idiootlikum sõda viimase 2014 aasta jooksul. Rooma imperaator Augustuse aegadest saadik. Küllalt tähelepanuväärne ju, kui midagi nii ränka ütleb üks maailma juhtivaid sõjaajaloolasi. Mitte, et ma imestaksin. Mida kauem aeg voolab, seda vähem suudan minagi mõista Iraagis toimuva tarbekust. Kuigi kunagi olin täiest hingest Saddami kukutamise poolt. Despoot ja massimõrvar tuli kõrvaldada. Nõus. Aga edasine on olnud tõeline õudus ja seal õuduses osaleme suure heameelega ka meie eestlased. Ja lõppu ei paista kusagilt.
Aga jätan need artiklid teile endile pureda. Põnevat lugemist on palju.