3.10.06

Puude kuninganna

Eile oli põhimõttelisel linnavurlel võimalik näha Matsalu loodusfilmide festivalil peaauhinna võitnud tõesõna võrratut filmi Keenias kasvavast sükomor-viigipuust Puude kuninganna. Ausõna, võttis sõnatuks. Peamiselt näidatakse meile viigipuu ja imepisikese putuka viigikireslase miljonite aastate jooksul väljakujunenud koostööd. Filmikaamera tungib koos viigikireslasega lausa viigimarja sisse. Põnev kirjeldus, kuidas nad seda imeasja filmisid. Aga muidugi on selles võrratus viigipuuloos veel palju kõrvalosatäitjaid - ahve, kaelkirjakuid, elevante, krokodille, linde, sipelgaid, liblikaid, ritsikaid, isegi kalu ja keda kõiki veel. Kõigi nende jaoks on viigipuu ääretult oluline osa elukeskkonnast.
Ja kui keegi arvab, et loodusfilm on loodusfilm, vahet pole, siis on ikka küll. Eile võis Rahvusraamatukogus selles väga selgelt veenduda - rootslaste lamedavõitu karufilm polnud veeranditki nii köitev kui see Keenia imelugu. Tehnilisest tasemest rääkimata.
Peab lootma, et "Puude kuninganna" jõuab kunagi ka ETV-sse või vähemalt Animal Planeti ekraanile. Muidugi pole see hoopiski sama mis kinos. Aga ikkagi.