7.12.05

Kinky Kinks

Inglaste "Kinky Boots" on vast selle PÖFF-i üks väheseid selget kommertsedu silmas pidades tehtud filme. Mulle meenutas ta veidi neid teisi Inglismaa viimaste aastate läbi-raskuste-kõva-tööga-tähtede-poole meistriteoseid, nagu seda olid "Full Monty" ja "Kalendritüdrukud". Jah, lepime kokku, et ebaõnnestunud tõlke korral kasutan parem originaalpeakirja. Sobivam nagu.
"Kinky Boots" vaatleb peategelastena kahte väga erinevat meest. Üks on Northamptonis isa käest allakäinud kingavabriku pärinud õnnetusehunnik, kelle pruut ei saa tast aru ja kelle tulevik tundub sama tume kui väikeettevõtja võimalused suurel kingaturul. Teine on Londoni transvestiit Lola - ehk siis tegelikult Simon. Võrratu esineja, kes kuulub nende hulka, kes pole veel otsustanud: on ta õieti mees või on ta naine.
Saatus viib mehed kokku ja pakub neile ühtlasi veidra võimaluse: toota ekstravagantseid saapaid, mis välimuselt justkui naiste omad, aga mõeldud siiski meestele. Ehk siis otseses mõttes jalanõusid transvestiitidele.
Sekka väike annus inimsuhteid, pisut homofoobiat ja palju optimismi ning ühise töö mõrudust ja mõnu. Inglise filmitegijad on selliste filmide meistrid. "Kinky Boots" tekitab vaatajas selle vana tuttava sooja tunde, et inimkonnal on veel lootust.
Ja Kinky Kinks on sõnademäng, mis seob kuulsa bändi The Kinks, nende laulu Lola ja selle filmi ühe peategelase.