8.12.05

Winnipegi bluus

Kanada "Maailma kõige kurvem muusika" on vist küll kõige veidram visuaalne elamus, mille kunagi kinost saanud olen. Guy Maddini film on ometi huvitaval kombel kaasahaarav ja kergesti jälgitav ning vaatajasõbralik. Aga miks ta siis nii erakordne tundub? Kujutage ette, et te vaatate mustvalget telekat, mille pilt on vanadusest juba päris udune ning säbruline ja et see pilt kasti äärtes langeb juba täiesti fookusest välja. Ja nüüd kujutlege sama efekti suurel kinoekraanil.
Aga filmi ajastu ja teema sobisid nii hästi kokku selle visuaalse vaatepildiga, et lausa lust vaadata. Winnipeg 30-te aastate algul oli vist tõesti üks kurbuse paradiis. Kui mu mälu mind ei peta, siis vist oli see üks majandusdepressiooni all kõige hullemini kannatanud piirkondi. Metsik tööpuudus, vaesus ja lootusetus. Filmi-Winnipeg oli viltuvajunud majadega aguliküla, mille talvises õuduses kõnnivad inimesed sihitult ringi nagu zombid.
Linnas on ometi ka üks rikas inimene. Kohaliku õllekompanii omanik, kelle isiklik tragöödia leidis aset autoõnnetuses palju aastaid tagasi. See jalutu naine kuulutab välja konkursi maailma kõige kurvema muusika tiitlile, pakkudes auhinnaks meeletut rahasummat. Ja linna vooribki rahvast igast maailma nurgast. Aafrikast, Lõuna-Ameerikast, Aasiast, Euroopast. Oma kurb lugu on jutustada igaühel.
Kuid jalutu õllemagnaadiga otsene seos on kahel mehel, isal ja pojal. Kes mõlemad on seda naist ka väga alatul viisil petnud või ihaldanud. Või - nojah, tegelikult teeb sama välja. Üks asub konkursil esindama Kanadat, teine USA-d. Kuni saabub veel üks salapärane tegelane - musta loori mähitud.
Muusika mängib, õlleäri käib täie hooga, mesimagusad, et mitte öelda rõvedad raadioreporterid saadavad selle suursündmuse teele tervesse maailma. Kõike selles linnas juhib ja otsustab üks naine.
Filmi finaal on huvitav kommentaar maailma globaalsele olukorrale. Too musta loori mähitu on oma musta minevikku leinav kohalik. Ja mitte üksnes kohalik, lausa pseudoameeriklase vend ja Kanada patrioodi poeg. Esindamiseks on ta aga valinud
Serbia - neetud riigi, kelle kodanik päästis oma laskudega valla Maailmasõja.
Libekeelest "ameeriklane" ostab tema riigile omaselt kokku terve ülejäänud maailma muusikud, et siis vägeva show'ga kurva muusika tiitel endale võita. Vennast "serblane" saeb üksi looritatult oma tšellot.
Erakordne elamus.