9.12.05

Nukker talvefilm

Kanada filmid ja ka sealt pärit muusika on mulle alati meeldinud. Põhjamaine nukrus ja heas mõttes oma dollaritelt rikkamale naabrile vastandumine tunduvad sümpaatsed. Seepärast olen ääretult rõõmus, et Kanada filmile seekordsel PÖFF-il palju tähelepanu pööratakse.
"Otsides Alexandre'it" on tegelikult Quebeci ehk siis prantsuskeelse Kanada linateos. Nukker lugu autoõnnetuse järel koomasse langenud mehest, kes lootusetust olukorrast lõpuks välja tulnuna avastab, et ta ei mäleta eelnevast elust mitte midagi. Teme elu hakkavad aga segama veidrad mälupildid ja see, et inimesed käituvad temaga kuidagi arusaamatult. Peaosalist mängiv suuresilmne ja halliseguste juustega Roy Dupuis (tuttav nägu kunagisest telesarjast Emilie) on päris veenev selles vaikses, tagasitõmbunud rollis. Kuidas elada ja suhelda oma naise ja tütre ja endiste sõprade, töökaaslastega olukorras, kus mälu puudub ja hinge kriibib pidev kahtlus omaenda mineviku kohta? Kes ma üldse olin? Kahtlused süveneb ja süveneb, kuni jõuavad lõpuks lõhkemispunktini.
Film on talviselt hämar, värvid on külmad ja jõuetud. Pärast Soome lõbusat džässipalagani oli see hoopis teist tüüpi linateos just sobiv õhtu lõpetus.